Dagbladet: «Norsk klubb skal trene med Kina» – Aker

Dagbladet: «Norsk klubb skal trene med Kina»

Denne artikkelen er hentet fra Dagbladet og gjengis etter avtale. Teksten er skrevet av Synne Sofie Christiansen.

Aker topphåndball får en helt unik oppladning til andre halvdel av sesongen og NM-juniorfinale i desember.

– Vi skjønte ikke om det var sant. Det var overraskende, sier kaptein Vilde Johansen til Dagbladet om beskjeden.

For en måned siden fikk Aker topphåndball spørsmålet om de ville stille som sparringpartner til Kinas håndballandslag i forkant av VM i Japan – og det helt gratis. Spillerne på håndballaget fra Oslo, som spiller sin første sesong i Eliteserien i år, trodde det først var en spøk.

– Da vi skjønte det var en realitet, er jo dette noe vi alle har veldig lyst å få med oss, sier Johansen.

Samtlige har fått fri fra skole og jobb. På grunn av landslagspause passet det også perfekt med kampprogrammet, og allerede søndag drar klubben til Kina for å tilbringe åtte dager i Beijing. Der skal jentene ha daglige økter og to offisielle kamper mot landslaget, som en slags oppladning til NM-juniorfinalen den 29. desember.

– Det er ikke så mange lag som lader opp til NM-finale i Kina, ei heller tar lagbilde på Den kinesiske mur. Det blir en morsom julegave til sponsorer, humrer Henrik Wilhelmsen til Dagbladet, hovedtrener i Aker topphåndball.

Samarbeidsavtale

Det er Norges Håndballforbunds avtale med Kina som gjør det hele mulig. Kina betaler for oppholdet, mens Norges Håndballforbund betaler for flybillettene.

– Vi har ingen utgifter. Det er også grunnen til at vi har mulighet til å dra. Helt fantastisk, helt strålende, sier Wilhelmsen.

Kinas håndballandslag har vært i Norge ved flere anledninger før. Hovedtrener Wilhelmsen tror begge lagene vil få bra utbytte av treningene, ettersom Aker har hatt en overraskende start på sitt første år i øverste divisjon. Oslo-klubben ligger på øvre halvdel av tabellen før andre del av sesongen.

– Da vi spilte mot dem i fjor, ble det ganske jevnt. Jeg tror vi kan gi dem ålreit motstand, sier Wilhelmsen.

Kaptein Vilde Johansen er enig.

– Vi vant med noen mål i fjor, men nå har de fått trent godt sammen i ett år og sikkert satt en del ulike formasjoner. Samtidig har vi tatt flere steg denne sesongen, så jeg tror vi blir en bra sparringpartner for hverandre, sier Johansen.

Dansk landslagstrener

I utgangspunktet var det Norges rekruttlandslag som skulle dra, og det er også årsaken til at Norges Håndballforbund betaler for billettene. På grunn av problematikk med visum, ble det til at et klubblag fikk muligheten.

Generalsekretær Erik Langerud forklarer:

– I utgangspunktet skulle rekruttlandslaget dra. Det var planen hele veien. Men på grunn av at spillerne, som spiller rundt om i Europa, måtte fysisk møte opp og avgi fingeravtrykk til visum, fant vi ut at det ikke hadde blitt noe tid igjen i Kina. Det kom ikke til å gå. Derfor landet vi på Aker, sier Langerud til Dagbladet og forklarer:

– Det var viktig for oss at det ble en klubb som har spilt mot Kina før, og som kjenner kineserne litt bedre. Vigdis Holmeset som også er trener i Aker gjennomførte hele samlingen med dem i fjor, og kjenner nivået. Det gjør det lettere, sier Erik Langerud til Dagbladet.

Tilfeldigheter gjorde til at på samme tid som Aker fikk spørsmål om å dra, ble den danske treneren Henie Jensen, som har trent Sandnes herrer og har norsk kone og barn, ansatt som Kinas landslagssjef. Den mannen kjenner Wilhelmsen godt.

– Veldig pussig at han fikk jobben på samme tid. Jeg har vel kjent Heine i 10 år. Vi har en god dialog og det gjør det enda enklere å samarbeide sportslig, og få mest mulig utbytte av samlingen. Han er fantastisk, både flink og en helt strålende person, skryter Wilhelmsen.

Handelspolitisk virkemiddel

Da menneskerettsforkjemper Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010, utløste det en diplomatisk krise mellom Norge og Kina. Som et ledd i arbeidet med å normalisere forholdet noen år seinere, anmodet Kina Norges idrettsforbund hjelp med å utvikle potensielle medaljekandidater til vinter-OL i Beijing i 2022.

Det ble starten på et samarbeid mellom landene. I 2017 ble avtalen utvidet til å også omhandle sommerleker som håndball og bordtennis. Kineserne hjelper Norge med å bli bedre i bordtennis, samtidig som Norge hjelper å utvikle håndballspillerne i Kina.

Handelsavtalen gjør nå at Aker topphåndball kan dra til Kina på kinesernes regning.

– Vi hadde aldri hatt råd til å dra dit ellers. Vi er det minste håndballaget med lavest økonomi i Eliteserien. Rykket opp i år og det er utelukkende fordi vi har en så god gjeng som har lyst å bidra, sier styreleder Thomas Skorpen til Dagbladet.

Styreleder Skorpen syns det er interessant at idretten blir brukt som et handelspolitisk virkemiddel.

Generalsekretær Langerud forstår at folk er kritiske.

– Jeg forstår at man stiller spørsmål rundt dette. Likevel gjør vi dette på anmodning av den norske regjering. En av seks avtaler omhandler idrettssamarbeid og hvis vi kan bidra til at noe blir bedre, så gjør vi det, sier han og fortsetter:

– Det er en del positive elementer ved dette også. Vi bidrar på flere punkt enn å sette ballen i mål. Blant annet har vi hatt gode samtaler om barneidrett, inkludering, doping og annet. I tillegg bidrar vi til å gjøre håndballen mer global, avslutter Langerud.