NTH: Å stå iskald i sumpa – Aker

NTH: Å stå iskald i sumpa

Denne artikkelen ble først publisert hos Norsk Topphåndball på topphandball.no.

Les artikkelen her.

Å være kantspiller er ofte en ensom tilværelse.  Man står der på kanten og venter og håper å få et utspill og driver intervalltrening langs sidelinja. 

Men heldigvis er det unntak.

Aker Topphåndball har to ungjenter på hver sin kant som spiller fast på Juniorlandslaget LK00 og som har fått en fantastisk start på denne sesongen.  Tuva Ulsaker Høve (20) på høyrekant ble toppscorer med 11 mål i sesongåpningen mot Fana og Marthine Svendsberget (19) ble toppscorer med 8 mål i seriekamp nummer to mot Rælingen. 

– Den opplevelsen der betyr veldig mye! sier Marthine Svendsberget.  – Det gir motivasjon til å fortsette å jobbe hardt framover for å kunne oppleve sånne kamper igjen. Tror det å ha kanter som kan utfordre og som motstanderene må fokusere på er med på å gi rom for de andre spillerne våre i angrep. Da ikke motstanderenes kanter kan stå så smalt.

Tuva Ulsaker Høve supplerer:  – Å prestere på et godt nivå er alltid gøy og bidrar jo også til økt motivasjon. Man trekker nok litt ekstra på smilebåndet de kampene med gode forhold for en kantspiller og man får mye å jobbe med. Men de prestasjonene er historie i dag, så da er det bare å jobbe videre for å kunne prestere bra videre også!

Marthine Svendsberget. Foto: Bjørn Engebretsen


Hva er det som er artig med å være kantspiller?

– Jeg synes det er veldig gøy med fart, og som kantspiller føler jeg at mye av jobben vår er å løpe mye. Raskt opp i angrep, og å løpe kontra er morsomt, sier Marthine. – Vi snakker mye om at vi kantene skal være først opp i angrep (sammen med linje), slik at vi kan kaste lange baller, og få disse «enkle» målene, som også er veldig gøy for oss kanter å få.

– Jeg synes det er gøy å kunne løpe mye og få kontringsballer. Som kantspiller handler jo mye av jobben om å skåre mål når du først får sjansen, så jeg synes det er artig å fokusere på å utvikle nye skuddteknikker, forteller Tuva.


Hva er ikke fullt så artig?

– Det kjipe med å være kantspiller, er at man er veldig avhengig av medspillerne sine og man til tider er lite involvert i spillet, sier Tuva.

– Ja, det er de kampene hvor man ikke blir brukt like mye, eller ikke føler seg like delaktig i angrepsspillet som er de kjipe kampene, sier Marthine, og legger til:  – Som kantspiller er det ikke alltid man får så mange skuddsjanser, så om man ikke setter de sjansene man får, sitter man ofte igjen med en litt skuffende følelse fordi man føler man ikke har fått bidratt like mye som man ønsker.


Både Tuva og Marthine har opplevd kamper hvor de løper opp og ned uten å ha ballkontakt. 

– Man ønsker jo alltid å bidra, men i de kampene jeg ikke får like mye å jobbe med, så tenker jeg heller på hva annet jeg kan gjøre for å bidra på andre måter på banen, forteller Marthine.

Tuva Ulsaker Høve. 
Foto: Andreas K. Berge / kvinneidrett.no


I tidligere tider var kantspiller mer aktivt med i oppbyggingen av hvert angrep.  Nå spilles det ikke på denne måten lenger med rullespill.  Men likevel synes Marthine at kantene ofte får gode arbeidsforhold i Aker.

– Jeg føler vi i Aker er flinke til å få med kantene til å holde i gang ballen med for eksempel et kantkryss, eller en satsning hvor vi trykker tilbake igjen. Så jeg føler at vi får vært med å sette litt fart og trøkk i angrepsspillet vårt, som er gøy!


Det står noen i sumpa!

For å få kant mer med i spillet, mener Tuva at det handler mye om å ha fokus på det.  Tuva har selv vært bakspiller store deler av sin håndballkarriere og vet at man ofte kan trenge en liten påminnelse om at det står noen nede i sumpa også.

Marthine legger til:  – Kanskje det å ha litt to og to avtaler hvor kanten er involvert, er en bra ting. Det har vi i Aker og det er veldig gøy, for da føler man seg som en del av spillet, og at man ikke bare står nede i sumpa og venter på et utspill.

– Og så er det nok viktig å ha som fokus på treninger å involvere kanter mer, slik at det blir en litt mer vanesak. Er ikke så mye som skal til. Bare en oppstart fra kant feks, eller kantovergang også, bare for å få kanten med i spillet og holde den litt i gang. Så når utspillet kommer har man fått vært borti ballen litt før man plutselig skal prøve å sette ballen i mål.

Foto: Solfrid Therese NordbakkDet å være kantspiller på Aker synes begge er veldig gøy. Marthine forklarer:

– Vi har flere treninger hvor vi kantene får stå å skyte og øve på ulike innhopp og skudd med kanttrener, som jeg synes er bra for da får vi holdt i gang skuddarmen og terpet skuddene våre ettersom vi ikke alltid skyter så mye i kamp. Liker også veldig godt at Aker har fokus på å løpe mye, for det gir mange sjanser til oss kantene!


Hvordan er den perfekte kamp for en kantspiller?!

– Jeg opplevde en ganske perfekt kamp i serieåpningen, smiler Tuva. Å få 12 gode utspill i løpet av en kamp er noe jeg setter stor pris på!

Marthine forteller:  – Jeg vil si at den perfekte kamp for en kantspiller er en kamp hvor man føler man kan ha en viktig rolle på banen. Ikke bare det å kunne score mange mål, men også det å kunne spille opp andre, og å kunne få utfordre motstanderne, ikke bare stå i sumpa og «se på».

– Det er flere ganger jeg har opplevd en «perfekt» kamp, hvor jeg virkelig har følt at jeg har fått bidratt i kampen, og hatt en rolle på banen. Da er det litt ekstra gøy, avslutter hun.