Håndballspiller har intervjuet Vilde Johansen – Aker

Håndballspiller har intervjuet Vilde Johansen

«Håndballspiller» drives av Trond Sørøy. Følg siden for jevnlige oppdateringer, reportasjer og intervjuer av norske håndballprofiler. Trond har intervjuet keeper Vilde Johansen.

Aker Topphåndball har overbevist i sin aller første sesong i Rema 1000-ligaen. I tillegg til å gjøre mange viktige redninger er målvakt Vilde Johansen (25) god på rask igangsetting så Aker kan utnytte sin store styrke som er ankomstspillet.

Vilde er ligaens laveste målvakt men kompenserer lav høyde med ekstrem hurtighet. I tillegg har hun god spilleforståelse og posisjonerer seg tidlig riktig i mål før utfall.

Vilde Johansen startet karrieren som håndballspiller i Raufoss hvor hun stod i mål og ble med opp i angrep hvor hun spilte midtback. Dette drev hun på med frem til 14-årsalderen. Deretter spilte hun for Toten og Gjøvik, før Vilde ble Njård-spiller i 2014. Av dagens Aker-spillere var Zoë Van Der Weel, Karoline Borg og Julie Aspelund Berg allerede i Njård da Vilde kom til klubben. Marielle Martinsen ble Njårdspiller samme sesong som Vilde.

Etter to sesonger i Njård, gikk Njård og Ullern sammen om en felles satsing som Aker Topphåndball. Etter tre sesonger med Aker i første divisjon ble det opprykk i fjor og Vilde spiller sin første sesong i eliteserien med Aker, men har spilt to sesonger i eliteserien tidligere med Gjøvik.

Debuterte mot Camilla Herrem.
«I min første sesong i Gjøvik fikk jeg være med på en del kamper og fikk også noen innhopp», forteller Vilde Johansen. «I debuten min spilte vi mot Byåsen med Camilla Herrem og Ida Alstad på laget, og jeg var superfornøyd for å få lov til å være med – det var kjempestas. Andre sesongen i Gjøvik fikk jeg spille litt mer, det var fortsatt i eliteserien. Da fikk jeg starte noen kamper og kjenne litt på nivået.»

Det er noen år siden sist Vilde spilte i eliteserien og hun tror at gapet mellom å spille 1. divisjon og eliteserie nok var enda større da enn det hun følte nå, da hun rykket opp til eliteserien med Aker denne sesongen.

«Spillet går mye fortere, det er mye hurtigere håndball og mye smartere håndball nå. Jeg synes det har gått greit, det handler om å være skjerpet til hver eneste kamp», forteller hun.

Høyde.
«Jeg tror jeg er 167 cm – men kan hende det er 165 cm også, eller kanskje 165,5 cm», ler Vilde. «Det kan være at jeg har ljuget på meg et par centimeter i passet mitt.»

En målvakt som er lav må kompensere det med å være god på andre områder enn det å ha rekkevidde, forklarer Vilde. «For min del går det litt på hurtighet, jeg er forhåpentligvis litt raskere i mange av aksjonene. Og så har en målvakt mye å hente på spilleforståelse, det taktiske og den tekniske utførelsen av målvaktsaksjoner.»

Vilde innrømmer at hun noen ganger har tenkt at «hadde jeg bare hatt et par cm til nå så hadde jeg vært helt ute i hjørnet der.» En annen ting er at med høye forsvarsspillere foran seg er det ikke alltid Vilde ser like godt når skuddavviklingen skjer bak i banen. «Men jevnt over så føler jeg at det går greit, jeg har jo aldri kjent på det å være høyere enn det jeg er», sier Vilde.

Spilleforståelse.
De første årene som håndballspiller var Vilde både målvakt og utespiller og hun tror at erfaringen hun gjorde som bakspiller har hjulpet henne med å utvikle spilleforståelsen.

«Ja, jeg tror egentlig at det hjelper meg. Det å kunne lese spillet å se hvor overtallet komme for eksempel. Jeg føler at det gir meg noen fordeler at jeg aner hvor det vil komme en avslutning i fra, om det er fra linje eller kant og at jeg plasserer meg riktig i mål før skuddet kommer. Jeg vil tro at det er med på å hjelpe meg til å redde skudd, at jeg klarer å se de situasjonene relativt tidlig, så rett plassering gir meg et godt utgangspunkt for å redde ballen.»

Ustabile.
Aker Topphåndball har gjort mange kjempekamper i sin debutsesong og har blant annet slått Molde både hjemme og borte. Men samtidig har laget gått på tap som man ikke hadde forventet.

«Vi som lag har vært ustabile dette halve året i Rema 1000-ligaen», sier Vilde. «Vi har tatt en del poeng mot lag som vi før sesongen ikke regnet med at vi skulle ta. Og så har vi avgitt poeng mot lag som vi ikke hadde håpet vi skulle tape imot. Så det har vært mye opp og ned. Jeg føler at hele laget enten har prestert sammen eller kanskje sviktet i sammen. Jeg føler vi har fremstått som et lag, det er sjelden at en eller to har stått aleine i noe – det er Aker som lag som enten har vunnet eller tapt de poengene», forklarer Vilde.

Lavt bunnivå.
«Det gjenspeiler seg også i målvaktsspillet føler jeg. I de gode kampene jeg har spilt, har jeg hatt et veldig godt forsvar foran meg. Så det har vært mye lettere å stå bak der. Og motsatt. Vi viser at vi kan og etter VM så har vi vunnet cirka annenhver kamp. Vi er gode på vårt beste, men foreløpig har vi et for lavt bunnivå. Så det holder ikke å ha et så lavt bunnivå som vi har om vi ønsker å vinne kamper i eliteserien.»

Opprykksboost.
«Jeg synes det er kjempegøy å spille i eliteserien – det har gitt en ny boost. Alt er litt større, det er veldig morsomt. Man snakker gjerne om at lag som rykker opp gjerne overrasker, jeg føler at vi i Aker har fått kjenne på den opprykksboosten og opplevelsen rundt kampene», avslutter Vilde Johansen.

Trener for Aker, Henrik Næss Wilhelmsen gir denne attesten til sin målvakt Vilde Johansen:

«Vilde har prestert en meget god sesong i Rema 1000-ligaen og er helt klart en viktig årsak til at vi ligger på sjetteplass. Hun skulle selvfølgelig gjerne vært litt høyere, men hun kompenser mangel på noen centimeter med andre viktige ferdigheter. Jeg mener definitivt at Vilde er blant eliteseriens beste igangsetter. Slik vi spiller håndball så er det ekstremt viktig å ha en målvakt som både er hurtig med å sette i gang ballen og som er flink til å vurdere. Mange av målene vi har scoret i kontra/ankomst denne sesongen skal Vilde ha sin del av æren for. Vilde er også meget flink til å kartlegge og lese skyttere både i forkant og underveis i kampene.»