Et av de beste lagene på fart i eliteserien – Aker

Et av de beste lagene på fart i eliteserien

Aker Topphåndball har blitt en talentfabrikk som utvikler mange dyktige håndballspillere. Felles for disse spillerne er gode treningsrutiner og treningsprogrammer, riktig oppfølging og individuelle justeringer/tilpasninger i forhold til totalbelastningen. Gjennom flere sesonger har vi hatt et samarbeid med OIS og Even Ramsdal som har bidratt til fantastiske sportslige resultater. Aker-spilleren Zoë er selv fysisk trener og har delt noen tanker om samarbeidet med OIS.

Jeg skal skryte av det fysiske opplegget vårt. Samarbeidet vårt med OIS og Even Ramsdal gjør at vi holder et godt tempo og at vi orker å løpe 2×30 minutter.

Henrik Wilhelmsen, til Akersposten.no 8. februar

Samarbeidet med OIS

Vi har vært meget fornøyde med Oslo Idrettssenter (OIS) siden samarbeidet startet i 2017. De er et av de få treningssentrene i Oslo som tilbyr fysisk trening for lag, og de siste årene har flere og flere idrettslag forstått viktigheten av å trene fysisk sammen for å skape mest mulig prestasjonsutvikling. Vår trener fra OIS, Even Ramsdal, er nytenkende og har høy faglig kompetanse. Siden vi startet har testresultatene snakket for seg selv og vi har vært en av de beste lagene på fart og tempo i både 1. divisjon og Rema 1000- ligaen.

Håndball stiller store krav til fysiske ferdigheter som mobilitet, stabilitet, styrke, eksplosivitet og kondisjon. Det jeg som fysisk trener liker best fra et faglig synspunkt er at OIS og Even arbeider ut ifra spesifisitetsprinsippet. De har en fin blanding av baseøvelser og øvelser som ligner på bevegelser på håndballbanen i styrkeprogrammene sine. Dette gir en kombinasjon av grunnstyrke og idrettsspesifikk styrke. Denne spesifisiteten gjelder også i kondisjonstreningen, hvor alt som gjennomføres av løp fokuserer på at man skal forbedre løpskapasiteten man trenger på en håndballbane. I tillegg til dette utarbeider OIS forskjellige program for forskjellige spillerposisjoner, ettersom de forskjellige spillerposisjonene har forskjellige arbeidskrav.

Mange av jentene på laget går på WANG Toppidrett som også har samarbeid med OIS. Dette er en stor fordel for dem, fordi da kommer all informasjon om fysisk trening fra samme sted. Som fysisk trener opplever jeg at mange utøvere blir usikre og dratt imellom mange ulike fysiske trenere i klubb, skole, forbund og andre diverse kanaler, og de vet ikke helt hvem i de ulike kanalene de skal høre på. Da ender det med at du gjør flere treningsprogrammer halvveis i stedet for ett treningsprogram 100%, og de får ikke noe kontinuitet i treningsarbeidet. OIS har en veldig klar forståelse av hvordan det er å være utøver, og de setter alltid utøveren i sentrum.

Som semiproffe utøvere med heltidsjobber ved siden av håndballen, utarbeider OIS treningsprogrammene slik at det blir enklest mulig å gjennomføre i en travel hverdag. Vi møter Even for trening hver onsdag kl 06:00 på morgenen, slik at vi får onsdagskvelden fri. Vi har også to styrkeøkter som egentrening. I tillegg lages det egne løpsprogram for spillere med lite spilletid, noe jeg mener blir mer og mer viktig i fremtiden. Det er et program med korte løp som kan gjennomføres raskt på banen i pausen eller etter kampslutt, som gir litt av den samme treningsbelastningen som spillerne med mye spilletid har fått.

Zoë er også fysisk trener for rekruttlaget og bidrar med oppfølging av øvelser og treningsprogram:

Jeg er fysisk trener for rekruttgruppa og min jobb er å overføre styrkeprogrammene elitelaget får fra OIS til jentene der. Det er i hovedsak å forklare øvelser og passe på at de gjør øvelsene riktig. Jeg ser på det som en stor fordel at alle utfører samme fysiske trening fordi da ser rekruttjentene både viktigheten av fysisk trening, og hva slags trening som må til for å ta det neste steget opp, samtidig som at det fører begge gruppene mer sammen.

Zoë van der Weel

Skrevet av:
Zoë van der Weel
Spiller på Aker TH
Trener på Wang Ung og Wang Toppidrett
Fysisk trener for Håndballforbundet Region Øst

Er du ung og nysgjerrig på hvordan du kan trene styrke som er rettet mot håndball, samt forebygge skader? På våre elitecamper deler vi tips og øvelser som er tilpasset deg og din håndballhverdag. Følg med på våre Facebook-sider for å få med deg når neste camp blir arrangert.